Kassasysteem nieuws

Plastic toeslag – single use plastics – Deel 1 – Minder plastic afval

Single Use Plastics

plastic toeslag

 

 

Enkelvoudig gebruik van plastics – SUP (single use plastics)

EvE, CermePOS, Rijswijk, 5 juli 2023

Plastic toeslag. Vanaf 1 juli 2023 zijn er nieuwe regels voor het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik, bij afhalen en bezorgen. Vanaf 1 januari 2024 gelden deze regels ook voor maaltijden en dranken die worden geconsumeerd in winkels, lunchrooms of restaurants. In deze blog vertellen we u wat er verandert en hoe u dit kunt verwerken in de CermePOS kassasystemen.

Plastic toeslag – Hoe werkt het?

Dit zijn de richtlijnen voor het berekenen van de plastic toeslag:

  • € 0,05 Kleine bakjes voor kleine porties zoals fruit, salade, noten en beleg, of de plastic bakjes bij een slagerij of kaasafdeling*
  • € 0,25  Koffiebekers, plastic glazen, milkshakes, enzovoort;
  • € 0,50  Bakjes en dozen voor pizza, patat, of andere maaltijden geschikt voor directe consumptie*

Uitzonderingen*
Maaltijden die thuis verder bereid moeten worden, zoals het verwarmen in een magnetron of koekenpan, vallen er niet onder;
Papieren wikkels met transparante cellofaan binnenkant, zoals bij een slagerij of kaasafdeling, vallen niet onder deze regels;
Schillen en of wassen van eten, dit wordt niet gezien als verdere bereiding.

Maaltijden, afhalen of bezorgen
Als u maaltijden bereidt geschikt voor directe consumptie en u deze in een bakje voor eenmalig gebruik aanbiedt, dan zegt de richtlijn € 0,50 toeslag in rekening brengen. Een maaltijd voor één persoon kan uit meerdere bakjes bestaan.

Moet ik meerdere toeslagen per maaltijd berekenen?
Nee, dat is niet nodig. Stel dat u patat verkoopt en een klant bestelt een portie patat met een kroket, dan geldt dit als één maaltijd. Immers, een maaltijd kan uit meerdere bakjes bestaan. Als de klant twee porties patat en één kroket bestelt, dan berekent u twee keer de maaltijdtoeslag.

De kroket
Als een klant alleen een kroket bestelt, en u doet daar een plastic bakje bij, bent u verplicht de plastic toeslag te berekenen. Omdat het geen complete maaltijd is, mag u € 0,05 hanteren. Voor alles wat in kleine plastic bakjes gaat, geldt een toeslag van € 0,05, tenzij het een complete maaltijd betreft. Je zou kunnen zeggen: als er plastic wegwerp producten betrokken zijn kan een maaltijd maximaal €0,50 extra kosten.

De koffiebar
Uw klanten kunnen een kopje koffie bestellen en u gebruikt daar wegwerpbekertjes voor. U berekent minimaal € 0,25 per bekertje. Ook voor kartonnen bekertjes, vanwege het plastic laagje aan de binnenzijde.

Hoe berekent u de plastic toeslag met de CermePOS kassasystemen?

Voer de plastic toeslagen toe aan uw artikelenbestand, met een btw-percentage van 21%:

  • Plastic toeslag klein bakje, richtlijn tarief € 0,05;
  • Plastic toeslag beker, richtlijn tarief € 0,25;
  • Plastic toeslag maaltijd, richtlijn tarief € 0,50.

De kassamedewerker kan de plastic toeslag op de kassa aanslaan en vanzelfsprekend wordt dit vermeld op de kassabon.

Plastic toeslag automatisch berekenen
Zoek het artikel op middels de CermePOS administratie van uw winkel. Dubbelklik op het artikel, de gegevens van het artikel verschijnen in beeld. Aan het artikel verbindt u de vereiste toeslag (net zoals de toeslag statiegeld bij een fles limonade), klik op “Opslaan” of  F5 om te bevestigen. Voortaan wordt op dit artikel automatisch plastictoeslag geheven en het wordt netjes vermeld op de kassabon. Het is verstandig om een duidelijke omschrijvingen voor de plastic toeslag te gebruiken, daarmee voorkomt u discussies aan de kassa.

Geen toeslag als uw klant een eigen beker of bakje aanlevert
Als uw klant een eigen beker (bakje of ander materiaal) meebrengt, dan moet de toeslag worden aangepast naar € 0,00. Het is niet verstandig om kassamedewerkers artikelen van de kassabon te laten verwijderen, daarmee zet u een deur open naar fraude. In plaats daarvan kunt u de kassamedewerker het recht geven om de prijs van plastictoeslag aan te passen, anders moet een manager telkens toestemming geven.

Plastic toeslag en BTW
U moet BTW afdragen over de ontvangen plastic toeslag. De richtlijnen zijn inclusief 21% BTW. Zorg ervoor dat u bij de toeslag het BTW-tarief “Hoog”  (21%) aanvinkt. De ontvangen BTW wordt automatisch meegenomen in de administratie voor de BTW aangifte.

Is het toegestaan om herbruikbare bakjes en bekers aan te bieden en daar statiegeld op te heffen?
Uiteraard, dit is geheel uw eigen beslissing en wij dragen het een warm hart toe. Wie wil nou niet dat de afvalberg kleiner wordt en het gebruik van plastic vermindert!

Mag ik afwijken van de richtlijnen?
Ja, maar pas op. Als u te veel afwijkt kan het zo zijn dat u controle krijgt.

Mag ik de verkoopprijzen inclusief de plastic toeslag berekenen?
Ja, dat mag. Het is allemaal nog en beetje nieuw. De grotere supermarkten experimenteren op dit moment met wat de beste werkwijze is en welke bedragen zij gaan berekenen.

Bakjes en bekers van de klant
Uw klant heeft het recht om eigen bakjes en bekers mee te nemen en u mag eigen materiaal aanbieden en statiegeld berekenen.  Dat roept nieuwe vragen op, want u moet die materialen ook schoonmaken en daar is ruimte voor nodig. Ruimte is schaars en duur, wij verwachten dat de markt met nieuwe concepten komt. De komende tijd houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de plastic toeslag.

Inschrijven op onze Kassasysteem Nieuwsbrieven zorgt ervoor dat u niets meer mist.

Single Use Plastics – SUP – informatie kanalen:

Toolkit plastic toeslag
Minder wegwerpplastic website overheid
Kamer van Koophandel verbod wegwerpplastic

  

Bedankt voor uw aandacht, mocht u vragen hebben, laat het ons weten!

[email protected]                     070-404 18 12                   www.cermepos.com